foss-sthlm | historia | mailinglistor
foss-sthlm - 1:a juni 2013

Datum: lördag 1:a juni 2013
Klockan: 10:00 - 20:00
Var: Enea AB:s lokaler, Jan Stenbecks Torg 17 i Kista
Avgift:gratis inträde!
Anmälan: på eventbrite (formulär finns också längst ner)

Enea is a global software company focused on customized operating systems solutions for communication-driven products.

Enea is a world leader in the development of software platforms with extreme demands on high-availability and performance, including Linux, RTOS, and middleware.

Enea has offices in Europe, North America and Asia.

Enea is listed on Nasdaq OMX Nordic Exchange Stockholm AB.

Linuxhackardag, reboot

Själva grejen

Vi samlas och hackar inbyggd Linux hela dagen. Dra med dig din raspberry pi, beagleboard, pandaboard, androidtelefon eller liknande och vi bygger och installerar egen-byggda uboots, Linux-kernels och rootfilsystem på dem! Har du inte ett eget inbyggt "device" att jobba med kommer vi att låna ut ett garanterat roligt kort till dig när du kommer. Dela med dig av ditt projekt och få hjälp, eller häng på någons annans projekt och hjälp till!

Från klockan 10 till klockan 20, i Eneas lokaler precis intill Kista galleria.

Under dagen kommer vi att köra en del föredrag inom relaterade ämnen. Föredragen hålls vid sidan om så bara de som vill lyssna på dem gör det, resten gör vad de vill.

Vi erbjuder (trådlös) internet-access och infrastruktur för att komma åt den.

Eftersom vi har en begränsad lokal och vill behålla en "familjär känsla" över evenemanget, så begränsar vi deltagarantalet till 40 personer.

Giveaways

Vid förra tillfället delade vi ut Raspberry Pi till samtliga deltagare. Vi har ingen större lust att upprepa precis det den här gången utan ämnar variera oss. Den här gången blir det två saker, men vad det är blir en överraskning till de som kommer!

Att ta med

  • Laptop, helst med Linux redan installerat och körande förstås eftersom inget annat är bra nog att utveckla Linux på
  • Inbyggd device - om du har ett du vill hacka på, du vill ha hjälp med eller som du vill låna ut eller ge bort till någon annan att hacka på
  • Powerkablar, SD-kort, ethernetkablar, switchar, seriekabel du tror är lämpliga för ditt device. Vi kommer självklart att försöka bunkra upp med massor med reservpryttlar också, men det är ju bra om vi kan hjälpas åt.
  • Om du har en förbyggd toolchain eller rootfs eller dylikt så kan det förstås hjälpa till att korta startsträckan för dig och för andra!

Föda, energi och näring

Lunch, fika, kaffe, vatten och kanske lite frukt kommer erbjudas under dagen.

Raspberry Pi with serial cable

Schema

10:00 Välkommen, dörrar öppnas, hiss åkes, plats hittas. Kablar kopplas in.

Välkommen, lite praktiska saker, lite gåvor från värden, lite snack. Kanske en kopp kaffe? Vi börjar lugnt. Tjena, länge sen vi sågs, vad ska du hacka på idag då?

11:00 Föredrag: "Xilinx Zynq, en fullt programerbar hård- och mjukvaruplattform" med Magnus Lindblad

Magnus Lindblad arbetar sedan 15 år på Xilinx i Kista med teknisk support och försäljning med en lång erfarenhet av FPGA.

12:00 en enklare lunch erbjuds av Enea
13:00 tävling - kunskap, kompetens, hjärna och snabbhet är bra egenskaper där... Ett riktigt fint pris utlovas till vinnaren!
14:00 Föredrag "Open source flying" med Björn Stenberg

Björn berättar om sitt radiostyrda flygplan som styrs över videolänk med hjälp av sju arduinos.

Björn är konsult på Haxx AB och har jobbat med inbyggda system i mer än två decennier.

16:00 fikapaus, och tillbaks till verkligheten
17:00 Föredrag: "Aliasing in C99/C++11 and data transfer between hard real-time systems on modern RISC processors" med Erik Alapää

  • A short recap of what aliasing is and what the standards say
  • Transferring binary data between systems efficiently (contrasted with e.g XML and and other slower/higher-bandwidth methods)
  • Bitfields and portability
  • Endianness
  • Disabling aliasing optimizations in gcc
  • Linux and BSD kernels
  • and more...

Erik Alapää är it-konsult och mjukvaruarkitekt. Han är teknisk fysiker i grunden, följt av forskarutbildning i matematik på Chalmers. Han började som utvecklare av hårda, felsäkra realtidssystem på ABB för 20 år sedan och har varit med i Linux/Unix och FOSS-världen sedan 1994.

18:00 Föredrag: "Real-time Linux challenges" med Daniel Stenberg

Real-time och low latency är något som Linux-världen alltid haft svårt för och det har skapats olika sätt att bemöta problemen. Låt oss se hur kartan ser ut idag, vad man gör åt det och hur lösningarna skiljer sig. Kanske något om framtiden också...

Daniel Stenberg är produkt-ansvarig för Enea Linux, har knackat Linux i många år och bidrar mycket och ofta i ett flertal opensource-projekt. Ja, ni känner ju mig vid det här laget!

19:00 en slot för någon typ av presentation, demo eller annat skryt ifall någon nått fram till något att visa upp
20:00 slut för dagen.

Sell Tickets through Eventbrite