foss-sthlm | historia | mailinglistor
foss-sthlm - möte 25 januari 2012

Datum: onsdag 25:e januari 2012
Klockan: 16:00 - 20:00
Var:DSV (i Kista)
Avgift:gratis!
Anmälan: anmäl dig här
LinkedIn: jan2012-sidan på LinkedIn (OBS, LinkedIn-grejen gäller inte som en anmälan!)
Eftersnack: ja (detaljer kommer senare)
Sponsorer:Primekey
Antal anmälda:
108
PrimeKey utvecklar open source-produkter inom PKI och digitala signaturer. Produkterna EJBCA.org och SignServer.org används idag över hela världen, och utvecklas här i Stockholm.

Ordningen på föredragen på programmet kommer kanske förändras.

Program

16:00 Intro och välkommen

Daniel Stenberg och Claes Jakobsson hälsar alla välkomna. Ta en macka!

Daniel och Claes är FOSS-hackers sedan medeltiden och var de som drog igång foss-sthlm.

16:10 Tor

Med Linus Nordberg

Presentationen kommer att fokusera på varför anonymitetsnätverket Tor behövs men även förklara tekniken bakom. I en tid när fler och fler stater begränsar sina medborgares tillgång till internet fyller Tor-nätverket en viktig funktion för att möjliggöra säker åtkomst till ocensurerad information och chansen att göra sin röst hörd. I en tid när gratistjänster på internet utgör en allt större del av våra liv medan vi betalar med information om våra internetvanor är verktyg som Tor ett skydd för den som själv vill välja vilken information man delar med sig av.

Linus Nordberg arbetar som programmerare på NORDUnet i Stockholm. I arbetsuppgifterna ingår utveckling och drift av ett flertal Tor-relaterade tjänster. Linus har nyligen implementerat det första av flera steg för IPv6 i Tor. Övriga projekt som håller Linus sysselsatt f.n. är OTP för Kerberos, radsecproxy och en RadSec-klient för Project Moonshot.

16:55 Micromanager för att styra mikroskop

Med Johan Henriksson

På mikroskopisidan har det stått still för Fri Programvara länge. Detta vakuum har gett företag fria händer att ställa till med problem i form av tekniska inlåsningar och bristande standardisering. Nu har det lossnat; jag kommer främst att tala om mitt bildanalysramverk Endrov, som är redo för de senaste uppgifterna inom biologi, samt Micro-manager som jag bidragit till, som kan styra många av de vanliga ljusmikroskåpen. Vidare kommer jag röra detaljer som reverse-engineering och hur tekniker från operativsystem och lat evaluering kommer till användning i detta sammanhang.

Johan har hackat FOSS sedan runt 1995, och började då främst med spelprogrammering i DJGPP+Allegro. Som doktorand på Karolinska Institutet har han jobbat med bildanalys och bland annat tagit fram ramverket Endrov. Han har arbetat för öppna standarder, i bioinformatik och mikroskopi, och för att få fler forskare att använda fri programvara i sitt arbete.

17:30 Commoncriteriacertifiering av opensource

Med Tomas Gustavsson

Common Criteria (CC) är en internationell säkerhetscertifiering av mjukvara. Alla som känner till detta har säkerligen en del förutfattade meningar och fördomar. Jag kommer översiktligt presentera vad det är och hur det fungerar, vad som är bra och vad som är mindre bra. Certifieringar är oftast inte anpassade för open source-världen och därför går vi in i mer detalj på hur man kan certifiera open source-mjukvara, vilka speciella krav det ställer och hur det påverkar projektet.

Tomas Gustavsson grundade år 2001 open source projektet EJBCA, som idag är ett av de mest använda mjukvarorna inom PKI. Han är även en av grundarna till PrimeKey, som är det företag som utvecklar open source-produkterna EJBCA och SignServer och erbjuder tjänster kring detta över hela världen. Tomas brinner för open source och öppna standarder och deltar i Open Source Sweden, Oasis EITF mfl.

18:00 Intermission

En kort paus för bensträckare, lite mingel och så.

18:20 IPv6 i Linux

Med Olle E. Johansson

IPv6 i Linux suger. Rejält. Mycket finns om man lyfter på motorhuven och kikar in, men det saknas mycket i användargränssnitten. Olle går kort igenom IPv6 och jämför mellan OS/X, Windows 7, FreeBSD och Linux.

Olle E. Johansson har jobbat med öppna standarder för nätverk och Open Source i fler år än han vill erkänna. Han är utvecklare i Asterisk.org och aktiv i Kamailio-projektet. Jobbar dagligen med stora plattformar för realtidskommunikation, alltför ofta med koppling till telenätet. Pratar ofta på konferenser och undervisar i området.

19:05 SPDY

Med Daniel Stenberg

SPDY är en del av Googles initiativ "Let's make the web faster". Som en HTTP-ersättare försöker de att göra "webben snabbare" för användare. Upp till 64% reducering av sidladdningstider. Är SPDY framtiden för Internet? Vad händer med HTTP 2.0? Kan man "fixa" TCP att bli bättre? Förstås också lite kort om hur curl kommer använda det.

Daniel är FOSS-hacker sedan mitten av 90-talet. Han leder en handfull projekt och bidrar i ytterligare en binge. Mest känt är kanske curl. Daniel har pysslat med FOSS på fritiden men också jobbat professionellt mycket med och nära foss sedan millenieskiftet. Daniel jobbar på Haxx.

19:45 Avslutning

Tack och hej. Vi fortsätter kvällen och debatterar föredragen, mer foss och annat på en pub.

Våra sponsorer kommer att bjuda på mackor med dricka att plocka på sig vid ankomst.

Lokalen

Se DSV-sidan för alla detaljer.

Företagsnotiser

Företag eller organisationer som har "annonser" av vilket slag som helst som de vill nå ut med till deltagare, producerar en binge som hamnar på "annons-bordet" på träffen så att besökare som är intresserade kan plocka åt sig och konsumera precis det som de är intresserade av - och de som inte är intresserade slipper.