foss-sthlm | historia | mailinglistor
foss-sthlm - 1:a april 2014

Datum: tisdag 1:a april 2014
Klockan: 16:00 - 20:00
Var: DSV (i Kista)
Avgift:gratis inträde!
Anmälan: på eventbrite över 140 pers redan anmälda!

<3 FOSS
Vi använder det varje dag, bygger våra produkter runt det och hoppas på att kunna släppa mer FOSS snart!

Föredragseftermiddag

Föredragen kommer hållas på svenska.

16:00 Välkomna

Ta en macka. Sitt ner.

16:10 Open Streetmap

Open Streetmap - Vad? Varför? Hur?

Björn Stenberg är konsult på Haxx och jobbar med inbyggd linux på dagarna.

17:00 HTTP2

HTTP är protkollet med stort P på internet idag. Nu arbetas det intensivt på att ta fram en uppdatering eller rent av en uppföljare till version 1.1. Varför det? Vilka problem med 1.1 kommer 2:an att lösa, hur skiljer sig det nya protokollet och när kommer första curl-releasen med http2-support?

Daniel Stenberg är nätverkshacker och protokollgeek på Mozilla och har jobbat med och inom open source i 20 år.

17:50 paus

En liten bensträckare. Gå på toa. Rotera luften i lokalen. Pusha några commits.

18:10 MeraKrypto

Internet byggdes av ett gäng tekniker som litade på varandra. Administrerade man ett Unix-system kopplat till nätet så var man trovärdig. Dagens Internet är något större och liknar samhället mera. Under senaste året har vi upptäckt att mycket av det gamla förtroendet har missbrukats, att vi måste förändra tekniken så att det blir svårare och dyrare att avlyssna och fundera på hur vi ska genomföra en förändring till en säkrare plattform. Alla nättekniker, systemadministratörer och utvecklare måste tänka om. Vi behöver #MeraKrypto på nätet. Hur ska vi göra?

Olle E. Johansson har jobbat med Internet-teknik sedan 1989 och kan väl räknas som en av dom som ställt till det. Senaste tio åren har han jobbat med IP-telefoni, ett område som nästan totalt saknar insikt om behov av säkerhet. På dagarna bygger han stora IP-telefonisystem såväl som små. Han är aktiv i IETF, ISOC och i Open Source-projekten Asterisk och Kamailio.

18:30 Att fjärrstyra en spretig myndighet - en spännande implementation av puppet

Med programvaran Puppet från företaget Puppet Labs' IT automation kan man skapa en effektiv drift och underhåll i en IT-miljö med många datorer. Med Puppet skapar man beskrivningar / förlagor hur olika system och programvaror skall vara konfigurerade för att sedan över tiden upprätthålla den statusen. Anders Wallenquist berättar om en implementation av Puppet på en statlig myndighet som i vissa stycken är lite ovanlig (med puppet-mått mätt), lite om bakgrunden, hur det gick till och vilka nyttiga erfarenheter man kan ta med sig från projektet. Puppet är fri programvara som trivs bäst i unix-liknande miljöer, men fungerar också väl med exempelvis Windows-noder.

Anders Wallenquist, Vertel AB, är konsult inom fri programvara och har arbetat med dessa frågor sedan början av åttiotalet.

19:15 systemd

systemd - wtf? Ny PID 1, hur och varför?

Lars Delhage, Nohup AB. Free Software-konsult och utbildare. Mest jobbat med infrastruktur/systemadministration men tycker det mesta är kul och intressant så länge det är fri programvara. Försöker bli programmerare på gamla dar.

20:00 Schlutt

Efteråt går de som vill och tar en öl eller så och snackar vidare om open source, vi mot emacs och andra viktiga frågor. Vi går till puben Copperfields vid Fridhemsplan.